O sivi mreni

Oko s sivo mreno
Oko s sivo mreno

Očesna siva mrena, strokovno imenovana tudi katarakta, velja za enega najpogostejših vzrokov za moten vid v odrasli dobi. Pogostost tega obolenja s starostjo narašča. Po 65. letu starosti ima zaradi sive mrene že več kot polovica ljudi težave z vidom. Zaradi splošnega staranja naše populacije se število pacientov, ki imajo sivo mreno, stalno veča.

Vzrok za moten vid pri sivi mreni so motnjave, ki se pojavijo v očesni leči, ki se v očesu nahaja neposredno za šarenico. Glavna funkcija te leče je uklanjanje svetlobnih žarkov, ki prehajajo v oko in njihovo projeciranje na točno določen predel očesnega ozadja, imenovan rumena pega. V primeru motne leče svetloba slabše prehaja preko le te in se na njej tudi nepravilno uklanja, posledica tega je nejasen vid.

Poznamo vrsto dejavnikov, ki prispevajo k razvoju sive mrene, najpomembnejši vpliv ima verjetno dedna predispozicija. Tako na splošno velja, da imajo tisti pri katerih sta imela že oba starša sivo mreno veliko večje možnosti, da se bo siva mrena razvila tudi pri njih. Nekoliko pogosteje se siva mrena razvije pri ženskah, kar povezujejo s hormonskimi spremembami v menopavzi. Pomembna dejavnika, ki zvečujeta tveganje za razvoj sive mrene in ki nanju lahko vplivamo sta kajenje in izpostavljenost UV žarkom. Dokazano je, da imajo ljudje, ki pokadijo 15 cigaret dnevno kar trikrat večjo verjetnost za razvoj sive mrene. Znano je še, da imajo nekoliko večje tveganje za pojav sive mrene ljudje, ki so kratkovidni ter tisti z rjavo barvo oči. Pojav sive mrene pri mlajših je pogosteje povezan z nekaterimi bolezenskimi stanji kot so na primer sladkorna bolezen in kronična vnetja oči, lahko pa se razvije tudi po očesni poškodbi.

Prikaz očesa s sivo mreno
Prikaz očesa s sivo mreno

Glavna težava, ki jo imajo pacienti s sivo mreno, je meglen vid. Pogosto pacienti opažajo, da slabše vidijo pri slabi osvetlitvi, lahko slabše prepoznavajo barve, nekateri opazijo prekomerno bleščanje na sončni svetlobi, pri nekaterih pride tudi do pojava dvojnih slik.

Edino do sedaj znano učinkovito zdravljenje je kirurško z operacijo, pri kateri se odstrani zamotnjeno naravno očesno lečo in se na njeno mesto vstavi umetno lečo. Gre za najpogostejšo očesno operacijo ter zelo verjetno tudi za eno izmed najbolj uspešnih in varnih očesnih operacij. Velja, da je odločitev za najprimernejši čas operacije odvisna predvsem od subjektivnih težav pacienta in od njegovih potreb. Zelo razširjeno vendar napačno je prepričanje, da mora siva mrena za operacijo dozoreti. Posebej pri zelo aktivnih pacientih s težavami kot so manjša kontrastnost vida in slabši vid v pogojih slabe osvetlitve, ki so lahko za nekatere zelo neprijetne in jih omejujejo pri njihovih aktivnostih, se za operacijo lahko odločimo tudi že v zgodnjih fazah razvoja sive mrene.

Preberite si več o sivi mreni

Več informacij

Novice in dogodki

Dogodki v naši optiki so prava posebnost. In prav zato, ker iste stvari vidimo drugače, za naše stranke organiziramo predstavitve modnih blagovnih znamk očal, ki bi si jih sicer težko ogledali na enem mestu v celoti. Pripravljamo tudi tematske predstavitve in srečanja, na katerih se pogovarjamo o lepih stvareh in z ostalimi delimo delček svojega pogleda na svet.

Če želite, da vas o tovrstnih dogodkih obveščamo, nam to sporočite na info@moop.si.

Aktualne novice

Ostanimo povezani...